Viktminskning och konditionsträning
Alla mammor går upp i vikt under graviditeten, det ligger ju i sakens natur. Det går att gå ned i vikt igen men det är vanligtvis inget som sker självmant. Det behövs träning i kombination med näringsrik kost och mycket vardagsmotion för att gå ned i vikt efter en graviditet.
Den stora utmaningen brukar ligga i att pussla ihop allt och att få tiden att räcka till. För att ”hinna” träna och förbereda bra mat så måste du säga nej till annat kul. Det finns inte mer än 24 timmar per dygn och din bebis behöver dig större delen av dessa timmar.
Den vanligaste anledningen till att många ständigt misslyckas med sina viktmål är just tiden. Misstaget att lägga till saker utan att ta bort något annat. Att boka in träning tre gånger i veckan utan att stryka motsvarande, att klämma in träningstillfällena utöver, funkar kanske i några veckor – men inte tillräckligt många veckor för att det ska bli resultat.
Konditionsträna med din bebis
Dagsljus och frisk luft är bra för både mamma och barn, dagliga promenader med barnvagnen är dessutom effektiv fettförbränning. Sätt igång när du känner dig redo, det är olika och kom ihåg att inte jämföra dig med någon annan mamma. Vissa börjar med promenadträning efter någon vecka och andra flera månader efter förlossningen.
Det är ju ingen idé att jämföra sig med någon annan eftersom förutsättningarna är olika, graviditet, förlossning, bebis, partner, träningsbakgrund – allt är olika och därmed inte jämförbart. Och saker som foglossning under graviditeten kan göra att det behövs månader efter graviditeten innan det känns bra att komma igång med promenadträning.
Så känn ingen stress, det är ingen tävling som går ut på att komma i form så snabbt som möjligt efter en graviditet utan det viktiga är att komma igång och sedan hålla igång. På så vis blir det resultat och du når dina mål. I efterhand är det sällan någon som bryr sig om det tog fem månader att nå sina mål eller ett år.
Så när du känner dig redo – sätt igång med regelbunden promenadträning. Vid alla promenader ska du kunna promenera utan att det känns konstigt eller gör ont, om det gör det – sänk tempot eller avsluta för dagen. Det är vanligt att behöva börja kort och sakta och sedan trappa upp successivt.
Trappa upp promenadträningen
Väl igång brukar det gå att öka både sträcka och promenadtempo vecka för vecka. Anpassa efter din kropp, se hur det går hellre än att sätta upp promenadmål redan från början. Det går inte att pressa kroppen efter en graviditet. Öka promenadträningen successivt beroende på hur det känns.
När du har kommit i gång och börjar känna ”det här går bra det” vill du kanske göra promenaderna ännu mer effektiva – då är det en bra idé att börja jobba med promenadmål (till exempel antal steg eller kilometer per vecka) och lägga in tempoförändringar på promenaderna för att träna med intervaller.
CHECKLISTA STEG 7
Att läsa:
Övningar att lära:
Teknikträna övningarna framför en spegel så att du ser att du gör rätt. Testa sedan att göra övningarna när du blundar och känn hur det känns. Även om du kanske kan övningarna sedan tidigare så behöver kroppen börja med grunderna och öva in rörelsebanorna på nytt efter en graviditet.
Träna:
- Fortsätt med Mammaträning i triset 1
- och Mammaträning i triset 2
- Använder du min mammaträningsapp Mamma i form så lägg till träningsprogram 12, 13, 14 och 15 (finns i App Store)
- Kombinera med promenadträningsprogram 2 (Barnvagnspromenadpass med tempoförändringar & längre steg) och 4 (Barnvagnspromenad + superövning 50-100 benböj) och 5 (Barnvagnspromenadpass + backträning), se promenadträningsprogram
Lägg in vilodagar när det är lämpligt men det här är så pass skonsam träning att du kan träna det varje dag, och fortfarande är fokus på teknikträning, kroppsmedvetenhet och kroppskontroll.
Vardagsutmaning:
Axelrullningar ökar rörligheten i överkroppen och förbättrar hållningen. Rör på dig i vardagen, tänk ”myror i brallan”. Istället för att sitta stilla, gå en sväng i rummet, rulla axlarna, sitt på huk, kör valfri variant av huvud-axlar-knä-och-tå, armarna upp, sträck på dig…
Du kan smyga i gång med nästa steg nu parallellt om du vill, steg 8 handlar om mat för mammor. Lycka till! /Caroline
Mammaiforms steg-för-steg-program: Introduktionen, steg 1, steg 2, steg 3, steg 4, steg 5, steg 6, steg 7, steg 8, steg 9, steg 10, steg 11